Yazılım Güncellemelerinin Önemi

Yayınlayan
Salih Dumlu
Yayınlanma tarihi
3/7/2023
Okuma süresi
3
Dakika
go back icon
Geri Dön
  • Yazılım güncellemeleri dijital güvenliğiniz ve siber güvenliğiniz için çok önemlidir. Cihaz üreticileri ve uygulama geliştiricileri, ürünleri için genellikle düzenli olarak yazılım güncellemeleri yayınlar. Bu güncellemeler genellikle bilgisayarların, mobil cihazların ve uygulamaların sorunsuz çalışmasını sağlamak için gereklidir ve ilgili uygulama yazılımında ortaya çıkan güvenlik açıklarının kapatılması için uygulanır. Aynı zamanda cihaz/uygulamalarınıza yeni özellikler ekleyebilir ve eski özellikleri kaldırabilir.
  • Kötü niyetli kullanıcılar, yazılım açıkları olarak da bilinen güvenlik zafiyetlerini severler. Yazılımda oluşan güvenlik zafiyeti, bir uygulamada veya işletim sisteminde bulunan bir güvenlik açığı veya zayıflığıdır. Kötü niyetli kullanıcılar, güvenlik açığını hedef alan kodlar geliştirerek bu açıktan faydalanabilirler. Bu durum hedeflenen cihaz/uygulama üzerinde ciddi bir tehdit haline gelebilir. Fakat kötü niyetli kullanıcı, keşfetmiş olduğu zafiyeti etik yollar aracılığıyla geliştiricilere bildirimini yaparsa cihaz/uygulama için kısa süre içerisinde bir güncelleme yayınlanır. İlgili cihaz/uygulama üzerinde o uygulamanın geliştiricileri de kullanıcı deneyimi açısından kolaylık sağlayabilecek seçenekler geliştirip veya uygulamada bir zafiyet keşfedip zafiyetin kapatılması için güncellemeler yapabilirler.
  • Örnek verecek olursak Mayıs 2023 tarihinde Apple, macOS Ventura 13.4, iOS, iPadOS 16.5, tvOS 16.5, watchOS 9.5 ve  Safari 16.5 sürümlerinde keşfedilen zafiyet sonrası güncelleme yayınladı.


  • Bu güvenlik zafiyeti, bir saldırganın Apple işletim sistemlerinde bu güvenlik açığı bulunan sürümlerini çalıştıran yazılım cihazlarında uzaktan kod yürütülmesine olanak tanıyordu. Apple, sürümler üzerindeki bu zafiyeti ortadan kaldırmak için bir güncelleme yayınladı ve bunu kullanıcılarına bildirdi. Kullanıcılar için yazılım güncellemesi bu konuda çok önem arz ediyor. Bu durumda keşfedilen bir açığın düzeltilmesi için güncellemeler hızla yayınlanmak zorundadır. Kullanıcılar ise bu güncellemeleri aynı hızla yapmalıdır. Aksi halde zaman içerisinde güncelleme yapılmadığı sürece sürüm içerisinde barınan zafiyet her zaman tetiklenebilir duruma geliyor ve güncellemesi yapılmayan yazılımı kullanan tüm kullanıcılar, kurban haline gelmiş oluyor. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için yazılımların her zaman güncel tutulması tavsiye edilir.
  • Yazılım güncellemelerin tamamı, kullanıcıları saldırılara karşı korumak ya da mevcut hataları kapatmak için yayınlanmıyor. Birçok güncelleme ile birlikte kullanıcı deneyimi açısından yeni, faydalı ve kolaylıklar sağlanabilecek güncellemeler yapılıyor. Bu tür güncellemelere örnek olarak WhatsApp Messenger sürüm 23.12.76 ile getirmiş olduğu yeniliklerle WhatsApp Messenger kullanıcıları içerisinde gönderilen mesajları düzenleyebilme, süreli mesajlar gönderebilme gibi birçok yenilik barındıran özellikler getirmiştir. Burada da yine kullanıcıların etkisi büyük rol oynuyor. Kullanıcılar tarafından alınan geri dönüşler ile geliştiriciler, uygulamayı sürekli güncel halde tutuyor ve böylece kullanıcılara çok daha fazla yeni işlev ve özellik sunulmuş oluyor.

Genel olarak bakıldığında yazılım güncellemelerinin güvenlik ve işlevsellik açısından kullanıcıya sunduğu önem ve faydalarını görmüş olduk. Bu konuda tavsiyemiz, kullanmış olduğunuz uygulamalarınızı, işletim sisteminizi ve cihazlarınızı her zaman güncel tutun. Otomatik olarak güncellemelerinizi açmayı unutmayın. Her zaman güncel kalın (:

Apple Güvenlik Zafiyeti Hk.

CVE-2023-32434

CVE-2023-32435

Salih Dumlu

Detaylı Bilgi İçin

info@gaissecurity.com